Plastic-vrij
Mij van geen kwaad bewust gebruikte ik de meest heerlijk geurende zepen, lippenbalsems, shampoo’s en deo’s. Tot het tot me doordrong dat deze voor het overgrote deel bestaan uit water en o.a. plastics en andere lichaams-schadelijke stoffen.
Inmiddels ben ik het principe “kun je het niet eten, smeer het dan ook niet op je lichaam” gaan volgen. En hoe weet je nu zeker dat er geen rommel in je verzorgingsproducten zit? Door het zelf te maken. Moeilijk? Nee zeker niet, en het kost zelfs niet zoveel tijd. Wel heb je je eerste aanschafkosten van ingrediënten, waar je vervolgens jaren meedoet. Uiteindelijk ben je dus schoner, duurzamer, veiliger en goedkoper uit. Nieuwsgierig?
13 juni ’23; Gesmolten dagcreme…
Afgelopen weekend, 30°C. Een autoritje naar de Veluwe. Nog even de spullen in de auto laten (+50°C). In de avond, een droog gezicht, even insmeren. Hè, het bakje (waar ooit pijnboompitjes in gezeten hebben) is helemaal leeg… Ah kijk, het zit op alle andere spullen die in mijn toilettas zitten.
En dit is dus het nadeel van het zelf maken en tegelijk het bewijs dat er geen toevoegingen van anti-smelt inzitten. Kokosolie smelt bij een temperatuur van 25°C. Dit is goed voor de binnenkant van ons lijf, want in vergelijking tot bijv. boter stolt het dus niet als we het eten. Maar handig voor cremes e.d. is het niet. Een troost, de werkzaamheid blijft, en als je het laat afkoelen is het weer normaal.
Een klein speurtochtje op het internet levert het volgende op: Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat meestal gestold, en dus een vet. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie, een olie. Geraffineerde en geharde kokosolie heeft een smeltpunt van 30 tot 37 °C.
Dit zou dus een oplossing kunnen zijn. En ik vervang het bakje toch ook maar voor een beter afsluitbaar bakje.
Veel producten kun je zelf maken, maar het is best een beetje pionieren af en toe. Lees meer...
Veel producten kun je zelf maken, maar het is best een beetje pionieren af en toe. En heel veel uitproberen. Voor sommige producten heb ik de ideale samenstelling nog niet gevonden zoals bijv. voor deodorant. De werking is niet zo krachtig van mijn zelfgemaakte deo, maar ik heb wel een heel goed werkend plasticvrij en verpakkingsarm alternatief gevonden, zo zijn er nog meer voorbeelden. Zie hieronder;
Shampoo: Hiervoor gebruik de shampoobars van Happy Soaps. Er zijn meerdere merken die shampoobars verkopen, maar pas op, ook de plastic-fabrikanten gaan hierin mee en verkopen de bars (met plastic).
Een shampoobar ziet eruit als een rond stuk zeep, maar dan wat poreuzer. Je haalt het stuk over je haar en het begint te schuimen (en lekker te ruiken). Hierna werkt het hetzelfde als gewone shampoo; was je haar en spoel het uit. Het voordeel van deze bar is, is dat je puur shampoo gebruikt zonder toevoeging van water en andere vulmiddelen. De prijs ligt rond de € 8,- en wij doen er met 2 personen ongeveer een half jaar mee. (Afhankelijk van hoe vaak je je haar wast)
Conditioner: Ook deze zijn te koop via o.a. Happy Soaps maar ik ben er nog niet helemaal tevreden over. Welke tip ik wel veel lees op internet is “azijn”. En het werkt inderdaad echt! Het is alleen een beetje een pruts-werkje omdat de azijn dun is en dus makkelijk in je ogen loopt. Je doet het bijv. in een oude zeepfles en spuit het over je haar. Je wrijft het even licht in en spoelt het na 30 seconden weer goed uit. Hierna is je haar echt voelbaar zachter en gek genoeg ruikt het na het drogen niet meer naar azijn. Eigenlijk een heel goedkoop wondermiddel dus.
Gezichtscreme: Deze maak ik inmiddels al bijna 3 jaar zelf en daar ben ik helemaal tevreden over. Dit is het recept:
40 gram kokosolie
40 gram shea butter
2 eetlepels jojoba olie
5 druppels frankincense essentiële olie
5 druppels lavendel essentiële olie
Produkten zijn te koop bij YouMadu als set en los.
Bereidingswijze: Smelt kokosolie en shea butter au bain marie op laag vuur.
Voeg de jojobaolie toe.
Meng goed en haal dan van het vuur en laat even afkoelen.
Voeg de frankincense & lavendel essentiële olie toe en meng goed.
Giet het mengel in een potje.
Laat enkele uren afkoelen op kamertemperatuur.
Let op: Sommige personen zijn gevoelig voor essentiële oliën. Daarom doe je best eerst een “spot test” waarbij je 1 druppel essentiële olie, gemengd met een ruime hoeveelheid draagolie op je huid aanbrengt (bv. met een wattenstaafje) en dan 24u wacht om te kijken of je huid er op reageert.
TOEPASSING
Deze fantastische dagcrème is heel zacht en hierdoor aangenaam en makkelijk aan te brengen. Deze romige crème kun je over je hele lichaam aanbrengen, en is het best dagelijks te gebruiken voor een optimaal en blijvend resultaat.
Je bewaart deze crème best op een koele en donkere plaats. Houdbaarheidsdatum bedraagt ongeveer 1 jaar.
Make-up reiniger: Om make up te verwijderen kun je hele dure flesjes kopen, zeker als ze waterproof mascara te lijf moeten kunnen gaan. Ik maak het heel simpel zelf. Je hebt een glazen flesje of een oud flesje make-up reiniger nodig. Daar schenk je de helft olijfolie in (flesje hoeft niet vol want het is geen jaren houdbaar, dus dat is zonde en je hebt het zo opnieuw gemaakt) de andere helft is rozenbloesemwater, te koop bij Dille & Kamille. Schudt het voor gebruik zodat het mengt, keer het flesje om tegen je wattenschijfje en je haalt je make up eraf. Het rozenbloesemwater heb ik laatst ook zelf gemaakt. Het werkt nòg beter dan de gekochte en ruikt echt zalig. Je koopt rozenblaadjes bij de Toko, deze kook je in een goede laag water en laat je een nachtje staan. Dan zeef je het water eruit. Rozenblaadjes zijn helemaal bruin geworden en gooi je weg en het water is bruin-rood geworden. Dit meng je 50/50 met de olie en je hebt genoeg voor minstens een jaar.
Lippenbalsem: Ik maak deze ook al bijna 3 jaar zelf naar volle tevredenheid. Het recept is:
1 theelepel bijenwas
2 theelepels shea butter
2 theelepels kokosolie
Ingrediënten zijn te koop bij Natural Heroes Hier vind je nog veel meer recepten.
Verwarm alle ingrediënten au bain marie. Haal van de warmtebron en voeg eventueel wat essentieel olie toe voor een lekkere geur. Schenk in een potje en laat het uitharden.
Tandpasta: Hiervoor kun je ook een recept vinden op Natural Heroes. Ik vond het zelf niet zo lekker en fijn omdat het als basis kokosolie heeft. Het werd allemaal een beetje vet (mond en wasbak). Daarom koop ik nu bij Ekoplaza tandpastatabletjes. Deze zijn er o.a. in mintsmaak, het schuimt, maakt je tanden goed schoon en er zit zowel in de tabletjes als in de verpakking geen plastic.
Wattenschijfjes: Hoeveel wattenschijfjes gebruik je per week? Ik toch minstens 7, maar vaak meer. Inmiddels heb ik ze zelf gemaakt door een hydrofiel-luier (katoenen doek) en een dunne badhanddoek te verknippen tot allemaal rondjes en deze op elkaar te naaien. Als ik er een gebruikt heb doe ik die in een waszak en als ze op dreigen te raken stop ik de waszak in de wasmachine. En hup, ik heb weer nieuwe schone “watten”schijfjes. Vind je dit te veel werk, dan zijn ze ook te koop bij Dille & Kamille
Mascara:Ik vertelde vol trots aan mijn Duurzame vriendin Wendy over mijn zelfgemaakte wattenschijfjes. Maar toen zei ze: “Ja, maar als jij Mascara gebruikt met microplastics erin kun je beter gewone wattenschijfjes gebruiken, want nu smeer je je mascara-restjes op jouw zelfgemaakte wattenschijfjes en die stop je in de wasmachine waardoor de microplastics zo het riool invloeien”. Pffff. wie zei dat duurzaam makkelijk was? Ze heeft een punt. Dus heb ik een investering gedaan in een plastic vrije mascara. Ja, ja, je moet er wat voor over hebben. Maar eerlijk is eerlijk. Hij is prachtig! In allerlei volume-varianten en heel makkelijk te verwijderen. Dus, ik ben weer helemaal blij!
Deodorant: Ook mijn deodorant koop bij van Happy Soaps, deze zit in een blikje en smeer je onder je oksel. Één doperwtje voor twee oksels is voldoende voor de hele dag frisheid. Verkrijgbaar in veel verschillende geuren. De prijs is € 9,- en ik doe er ongeveer 9 maanden mee.
Dit waren mijn inspiraties voor nu, wil je meer weten? Vertel het me!