Postzegeltuintje

Ik woon in een tussenwoning met een klein voortuintje, maar wel op het Zuiden. Ideaal voor heel veel groente en fruit en voor onszelf.

In het vroege voorjaar van 2020 zijn we begonnen met een moestuin. Als stevige leidraad gebruikten we het boek “de Makkelijke Moestuin“. Een heel leuk, grappig en makkelijk leesbaar boek mèt app die je op humoristische wijze het seizoen door helpt. Moestuinieren voor dummy’s dus. En het klopt inderdaad, als je de aanwijzingen opvolgt lukt vrijwel alles! Zelfs de zomer met grote droogte en af en toe gigantische hoosbuien konden de oogst niet laten mislukken. Hoe dat kan? Kijk met ons mee!

 30 mei 2023:  De afwisseling van zon en regen is voor ons misschien niet zo leuk maar de (moes)tuinen varen er wel bij. Het schiet bijna letterlijk de grond uit. En inmiddels kan ik al beginnen met oogsten. Radijsjes, rucola, Aziatische sla en winterpostelein. Ook de muntplant groeit weelderig. Het leuke van het oogsten, buiten het eten van je eigen groente, is dat als je vak leeg is, je het een beetje loswoelt, een schepje voeding door je aarde mengt en direct weer kunt zaaien, waardoor je over een paar weken weer iets nieuws hebt.

Kortom, de moestuin begint zijn vruchten af te werpen!
Wordt vervolgd…

9 mei 2023:  Door de winter die maar niet wilde toegeven dat de lente allang begonnen was had ik nog niet echt zin om de moestuin weer op de gaan starten. Maar sinds een week of 2 ben ik dan toch weer met frisse zin begonnen. Vroeger zag ik mijn vader gewapend met een schop de hele grond omspitten, een ruggenbreker, zweet op zijn voorhoofd en onmogelijk voor mij als kind om mee te helpen. (Ik moet er nog steeds niet aan denken trouwens) Hoe dan wel? Ik woelde met een klein schepje gehurkt boven de grond (een bak van 1.80 x 0.90 m.) de grond los, trok wat oude verschrompelde groentetjes van vorig jaar uit de grond en binnen 10 minuten was de grond weer opgeschoond. Hierna leegde ik een zak nieuwe moestuinaarde over de bak. Dit is speciale, kant en klaar aarde waar alles in zit om je groente goed te laten groeien. Het bevat o.a. vermiculiet; een mineraal wat veel vocht op kan nemen (hoosbuien) en weer loslaat als het nodig is (droogte). Deze aarde hoef je nooit te vervangen, maar het zakt gedurende het seizoen wel wat in of er verdwijnt wat door het oogsten van je groente. Nu de tuinsproeier erover heen en ik maakte een nieuw raster. Dit raster verdeeld de moestuin in vakken van 30 x 30 cm. In ieder vak zaai je iets anders. Het vorige raster maakte ik 2 jaar geleden van oude, houten luxaflex-spijltjes, maar deze waren inmiddels helemaal vergaan. De nieuwe zijn van bamboestokken aan elkaar geknoopt met jute-touwtjes, gekocht bij de bouwmarkt. Nu was de tuin klaar voor het nieuwe seizoen en kon er gezaaid worden. Het meeste kon direct de volle grond in. Een aantal groenten moest nog voorgezaaid worden, zoals tomaat, courgette, komkommer en pompoen. Deze staan nu vrolijk in de vensterbank. Na 5 dagen zag ik in de tuin de eerste groene puntjes boven komen. En inmiddels beginnen de gewassen zich van elkaar te onderscheiden. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste hap kunnen nemen. Ik hou je op de hoogte!

© Copyright Vocal Basecamp 2023 I Website: JoStudio I Fotografie: Arjen van Wijk & Arjen Dienske